Danica Ejendomme lander resultat på over 1 milliard: “Tilfredsstillende”

Historisk lav tomgang, frasalg af ejendomme og salg af projektlejligheder er væsentlige faktorer, der har haft positiv indflydelse på, at Danica Ejendomme i 2022 landede et resultat efter værdireguleringer på 1,1 mia. kroner.
Adm. direktør Michael Nielsen ser ind i et udfordrende 2023, hvor der blandt andet vil være fokus på at holde den lave tomgang og arbejde på at få den sænket yderligere for erhvervsejendomme. PR-foto.
Adm. direktør Michael Nielsen ser ind i et udfordrende 2023, hvor der blandt andet vil være fokus på at holde den lave tomgang og arbejde på at få den sænket yderligere for erhvervsejendomme. PR-foto.

– Vi har haft et rigtigt godt år med et solidt driftsafkast, betydelig nedgang i tomgangen og yderligere trimning af porteføljen. Set i lyset af, at 2022 var præget af høj inflation, stigende renter og krig i Ukraine, er det meget tilfredsstillende med et resultat på den gode side af en milliard kroner, siger Michael Nielsen, adm. direktør i Danica Ejendomme.

Markedets forventninger om stigende afkastkrav har dog medført, at der ud over sædvanlige reguleringer er foretaget værdinedskrivninger for mere end 900 mio. kroner, som dog i vist omfang modsvares af salgsavancer og værdiskabende effekter, herunder den faldende tomgang på porteføljen.

Tomgangen var ved udgangen af 2022 på 2,4 % for boliger og 7,2 % for erhverv.

Michael Nielsen fremhæver derudover, at det er lykkedes at sælge bolig- og erhvervsejendomme for ca. 500 mio. kroner – ejendomme, som ikke passer ind i den fremtidige strategi. Med den anden hånd har Danica Ejendomme i 2022 foretaget investeringer i både bolig- og erhvervsejendomme for knap 900 mio. kroner.

Frasalg med god avance

I selskabets udviklingsprojekter er der i 2022 investeret 2,2 mia. kroner, som endnu ikke bidrager med løbende afkast.

– Til trods for markedsudviklingen og et investeringsmarked, der især i sidste halve år af 2022 har ligget rimeligt stille, fik vi solgt en del ejendomme fra med en god avance. Samtidigt foretog vi flere attraktive investeringer, der kan være med til at give vores pensionskunder et godt afkast, siger Michael Nielsen.

Status for salg i udviklingsprojekterne er tilfredsstillende set i forhold til at flere af projekterne først står færdige i 2024/2025.

Et udfordrende 2023

Den administrerende direktør ser ind i et udfordrende 2023, hvor der vil være fokus på at holde den lave tomgang og arbejde på at få den sænket yderligere for erhvervsejendomme, videreførelse af de store projekter såsom Postbyen, Papirøen, Tuborg Strandeng og Sluseholmen.

Samtidig vil Danica Ejendomme øge fokusset på biodiversitet og bæredygtigstiltag i ejendomsporteføljen.

– Som en af Danmarks største ejendomsinvestorer har vi et stort samfundsansvar med at få reduceret CO2-udledningen fra vores ejendomme. Det arbejde er vi godt i gang med, og vi vil i 2023 arbejde endnu mere intensivt både med bæredygtighed og biodiversitet i vores ejendomme, fastslår Michael Nielsen.

Danica Ejendommes samlede aktiver udgør 37 mia. kroner ultimo 2022.

Relateret indhold